IHLIA LGBTI Heritage is de plek waar de lhbtq+ geschiedenis van Nederland wordt gearchiveerd en bewaard.
House of Hiv – House of IHLIA
Er waren twee kamers te bezichtigen bij het IHLIA: in de ene kamer meer over de in 2005 overleden Janherman Veenker, wiens archief is nagelaten bij IHLIA; de tweede kamer was een schatkamer vol bijzondere stukken.
Janherman Veenker heeft veel betekend voor de lhbtq+ community en later ook de hiv-community. Toen aids opkwam, realiseerde hij zich als een van de eersten in ons land wat voor impact het zou kunnen hebben op de positie van homo’s, sekswerkers en druggebruikers.
Hij was in 1967 al op 17-jarige-leeftijd in Groningen actief en verhuisde voor werk naar Amsterdam waar hij actief werd voor het COC Amsterdam. Hij was notulist bij de eerste Europese Aidsconferentie van het COC in 1984 en later secretaris van het adviesorgaan van de overheid, de Nationale Commissie Aids Bestrijding (NCAB). Ook was hij betrokken bij de oprichting van het Aidsfonds en bestuurslid bij drugsorganisatie Mainline.
Ook werd in deze kamer stilgestaan bij de rol van de lhbtq+ community in de aanpak van hiv en aids, iets wat Veenker stimuleerde. Hoe zij zelf de voorlichting voor de eigen groep en het gezamenlijk rouwen om het verlies van dierbaren vormgaf.
De tweede kamer was een schatkamer vol met bijzondere stukken die in de loop van de jaren zijn nagelaten en ondergebracht bij IHLIA. Met onder meer aandacht voor Jehoeda Sofer en Dolly (Terence) Cook, die vrijwilliger bij IHLIA waren en overleden aan de gevolgen van aids.
Er waren ook twee quilts tentoongesteld, waaronder die voor de cliënten en buddy’s van Schorer Buddyzorg.