Mainline kamer

House full

Mainline komt op voor de rechten en de gezondheid van mensen die drugs gebruiken. Mainline richt zich primair op mensen die, samenhangend met het druggebruik, problemen op verschillende leefgebieden ervaren en daardoor in de marge van de samenleving (dreigen te) raken en/of mensen die door middelengebruik (aanzienlijke) gezondheidsrisico’s lopen.

House of Hiv – House of Mainline

Stichting Mainline werd in 1990 opgericht door drie jongemannen die een halt wilden toeroepen aan de aidsepidemie onder intraveneuze druggebruikers. Doordat het injecteren van drugs vaak niet hygiënisch gebeurde, liep deze groep extra risico. Terwijl in de jaren tachtig maatschappelijk gezien steeds meer aandacht kwam voor aids, werd deze groep druggebruikers aan hun lot overgelaten. Het ging om mensen die te maken hadden met afkickverschijnselen, een leven op straat en een aftakelende gezondheid door hun gebruik. Tegenwoordig is duidelijk dat intraveneuze druggebruikers maar liefst 29 keer zoveel kans hebben om hiv op te lopen dan de gemiddelde persoon. 

Mainline A
Foto Maruschka Kraal
Mainline B
Foto Steef Meyknecht

De Mainline-oprichters beseften de noodzaak en besloten een uniek magazine te maken met informatie over druggebruik en gezondheid. Onder gebruikers werd het blad, dat de taal van de straat sprak, al snel een hit. Met steun van de gemeente Amsterdam en later de rijksoverheid werd het blad landelijk verspreid op plekken waar gemarginaliseerde gebruikers vertoefden: steegjes, parken, methadonverstrekkingen en tippelzones. 

De veldwerkers en redacteuren van Mainline onderhielden goede contacten met hiv-behandelaren, psychiaters en gebruikers, waardoor de laatste ontwikkelingen op het gebied van hiv-medicatie direct aan gebruikers verstrekt kon worden. De harm reduction methode – in Nederland al decennia een pijler van het drugsbeleid, gericht op het beperken van (gezondheids-)schade ten gevolge van drugsgebruik – bewees zich als een zeer kosteneffectieve manier om hiv onder deze kwetsbare groep terug te dringen. Maar misschien nog belangrijker, als dé manier om de algehele gezondheid en positie van druggebruikers in Nederland en zelfs wereldwijd te versterken. 

Mainline C Perron Nul 1 Maruschka Kraal
Foto Maruschka Kraal
Mainline D
Foto Leo Erken
House of HIv documentatie 6672
Foto Henri Blommers

Lees meer over Mainline